Blogg

Ett sundhetstecken att Växjö Lakers drar ner på spelarbudgeten

Som ni kanske har sett och läst kommer det att ske nedddragningar i Växjö Lakers spelarbudget. Som vanligt vid denna tidpunkt varje år finns det en del som förfasas över hur klent lagbygget ser ut och som kräver mer stålar snarare än mindre till att ställa ett lag på benen. Själv ser jag det som ett sundhetstecken att Växjö Lakers drar i bromsen redan nu. Skälen till det är åtskilliga.

För det första och det primära: SHL utökas med två lag, vilket genererar mindre tv-stålar.
För det andra: Antalet hemmamatcher minskar från 27/28 till 26.
Redan efter dessa två punkter skulle jag bedöma intäktsbortfallet till kanske 3-4 miljoner kronor, kanske mer.
För det tredje: Den nuvarande rödgröna regeringen kommer höja arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år kraftigt, troligen redan med start den 1 augusti och med fullt genomslag den 1 januari 2016. Här försvinner ytterligare någon miljon.
För det fjärde: Tills motsatsen är bevisad konstaterar jag att Växjö inte är någon stad där hockeyfebern är särskilt hög. Att ta sig igenom ett helt slutspel och vinna guld – fine, klart att ladorna är fullsatta då. Men en beläggningsprocent på 87 procent och SHL:s lägsta publiksnitt är tydliga tecken på att försiktighet bör vidtas inför nästa säsong, då det inte lär vara så sexigt att se Växjö-Modo under en regnig novembertisdag.
För det femte: Dollarn har gått upp med två kronor under det senaste året. Det krävs ingen Einstein för att räkna ut att Sveriges mest transatlantiska lag kommer att drabbas hårt av det, eftersom kontrakten räknas enligt gällande dollarkurs.

Där har ni fem anledningar till sparsamhet som är oerhört svåra att argumentera emot. Växjö Lakers kommer inte att ha samma ekonomiska slagkraft den kommande säsongen. Att det sedan finns likvida reserver i händelse av kris är enbart att betrakta som en bonus. En klubb i 150-miljonersklassen behöver bygga upp ett kapital, stort nog för att stå emot både tre och fyra open ice-tacklingar, snarare än att använda sitt nuvarande buffertkapital till gambling.

  Och allvarligt talat: Laget ser redan ruskigt bra ut. Kolla in backsidan, låtsas att den även innehåller Ilkka Heikkinen och inse att ingen annan försvarsmur lär bräcka Växjös nästa säsong heller. Det faktum att Sebastian Erixon slutade säsongen på läktaren säger väl allt om försvarskapaciteten?
  Och bakom backarna? Torpet, Steen och nya tillskottet Viktor Andrén, som kommer att matchas stenhårt i allsvenskan för att få istid och utveckling. Även målvaktssidan håller högsta klass.
  Forwards? Bara fantisera om att centersidan skulle kryddas med Dennis Rasmussen och Växjö har Rosén, Rasmussen, Hillding och Josefsson i en helsvensk centerbesättning. Vilket annat lag i SHL skulle inte vilja byta till sig den centrallinjen?
  Vingar: Reddox, Kiiskinen, A Johansson, Lundh, Rydahl, Fröberg, Söderqvist, M Johansson. Jag hoppas framför allt att de fyra sistnämnda spelarna kommer att ges mycket tid och visas stort tålamod för att ta steg i sin utveckling på precis samma sätt som var fallet med Eddie Larsson och Eric Martinsson på backsidan föregående säsong.
  En storklubb kan inte bara köpa dyrt och färdigt och förvalta. Än viktigare är att köpa billigt och ofärdigt och utveckla, särskilt som Växjös juniorverksamhet ännu inte alstrar fram A-lagsspelare i speciellt stor utsträckning.
  Och apropå att köpa dyrt och färdigt ska dessutom minst en tung spelpjäs in på ytterforwardssidan. Han kan heta Rhett Rakhshani. Han kan även vara en utsedd ersättare till Nick Johnson.