Dags för playoff 1 – och så här slutar det

Blogg

Sanningens minut närmar sig för division 1-klubbarna. Playoffspel står på schemat och i morgon torsdag smäller det. Ett par elefanter kommer att få packa ihop trunkarna för säsongen redan i helgen och göra abrupta bokslut. Andra avancerar vidare till playoff 2 och ser en skymt av kvalserieljuset i den annars mörka tunneln.
Och så här går det:

Tingsryd–Kallinge/Ronneby
De går vidare: Tingsryd, 2–1.
Intressant schackparti mellan Martin Karlsson och Per Ljusteräng. Jag har två saker på känn. 1) Krif vinner i morgon i en kokande hemmalada. 2) Tingsryd försvarar sin skans två gånger om och går vidare. Det här blir det i särklass mest laddade mötet av samtliga PO1-par. Lagen är inte bara tuffa konkurrenter utan också erkänt bra cuplag, bevisat flera gånger om de senaste åren.

Troja–Kumla
De går vidare: Troja, 2–0.
Det enda som talar för Kumla tycker jag är ödets ironi, det vill säga att det i så fall skulle vara den förra säsongen fotade Trojatränaren Gunnar Leidborg som skulle sätta en fet käpp i Trojahjulet. Men det tror jag inte kommer att ske. Pelle Svenssons lag är så pass mycket bättre på alla punkter att det här redan är över innan Leidan hinner säga lördagsgodis.

Västervik–Mariestad
De går vidare: Västervik, 2–0.
Västervik höll jämna steg med Troja länge och väl och blev förbisprungna av Tingsryd först i den sista allettanomgången. Västervik var riktigt vassa redan i fjol och det känns som att de kommer att vara med och strida om en kvalserieplats på allvar. Mycket hänger på bröderna Engsundh (målvakts-Ludvig och forwards-Filiph) och på om Mariestad kan skrälla. Det sistnämnda tror jag inte på.

Kristianstad–Helsingborg
De går vidare: Helsingborg, 2–1
Japp, här tror jag på en liten skräll. Här har vi två lag med varsitt extraliv som ställs emot varandra; Kristianstad som fick ett sportsligt extraliv och HHC som fick ett ekonomiskt. Jag bygger min tes kring utgången på att KIK hittills egentligen undantagslöst varit sämst när det gällt som mest genom hockeyhistorien.

De norra playoffparen har jag knappt en susning om och avstår helt från att tippa. Men gissningsvis går samtliga allettanlag vidare därifrån, dvs Östersund, Huddinge, Piteå och Hudik.