Elias Pettersson – den överlägset bäste poängjunioren i Sverige på 2000-talet

Blogg

Att vi får gå väldigt långt tillbaka i tiden för att hitta en junior som gjort större succé i Elitserien/SHL vad gäller poäng än vad Växjö Lakers Elias Pettersson är allmänt känt. Supertalangen och Vancouvers draftetta har från första omgången i SHL visat att han är i ligan för att göra skillnad. När Pettersson lämnade för JVM ledde han rentav hela SHL:s poängliga.
Men hur står sig Elias noteringar jämfört med de historiska juniorproduktionerna i svensk elithockey?
Thomas Mäkitalo på sajten spelbloggare.se har grävt djupt och ambitiöst i ämnet och delar i ett mejl generöst med sig av resultaten.

En sammanställning från åren under 2000-talet ser ut så här, vad gäller poängsnittet (klicka på bilden för att förstora):

Statistik/grafik: spelbloggare.se

Det ger ytterligare tyngd kring Elias Petterssons prestation. Hela 1‚2 poäng i snitt är helt överlägset i jämförelse.

Lika övertygande ser det ut när vi kollar in antalet poäng som de bästa juniorerna noterat per säsong.

Statistik/Grafik: spelbloggare.se

Pettersson står på 36 poäng för tillfället och, som ni ser i spalten längst till vänster, finns en pronostiserad ”on-pace-siffra”, det vill säga det antal poäng Pettersson kommer att notera efter grundserien om hans fina poängsnitt består.

Säsongen 99/00 är inte medräknad, eftersom inte hela säsongen spelades på 00-talet. Här samlade bröderna Sedin ihop 45 respektive 47 poäng men hade ett lägre poängsnitt (0,94 och 0,9) än vad Elias Pettersson har för närvarande.