En extremt tung dag för Tingsryds AIF

Blogg

Om jag räknar rätt i hastigheten har 14 av Tingsryds AIF:s 23 man starka A-lagstrupp ett förflutet i klubbens omvittnat fina juniorverksamhet. Med undantag för ett par mörka år under den närmast galna (och misslyckade) satsningen på att etablera sig i allsvenskan har Taif så gott som alltid undvikit att gå över ån efter vatten utan öst ur den sjö man själv äger och har.
Mot den bakgrunden finns det anledning att hissa varningsflagg efter dagens händelser i Arena Karlskrona. Förlusten med 1–4 mot Mariestad i kvalet innebär att Taif tappar sin J20 superelitstatus.
Katastrof är ett ord som egentligen bara bör användas i ickesportsliga sammanhang. Idrott är inte på liv och död. Men det läge som nu uppstår, med en juniorakademi vars attraktionskraft lär minska drastiskt bara över den här natten, måste beskrivas som ytterst bekymmersamt.
Talangfulla juniorer väljer givetvis i stor utsträckning bort spel i den näst bästa nivån i landet och det säger sig självt att Taifs j-sida kommer att bli kraftigt försvagad efter den här degraderingen, trots allt kunnande klubben besitter på tränarsidan.
En snabb återkomst i J20 superelit – finns det ork, kraft och framför allt: finns det resurser till en sådan satsning med en klubbkassa som plågas av usel likviditet?
Vi får se.
Påskveckan får först utvisa huruvida Tingsryds AIF:s representationslag spelar i allsvenskan till hösten.