Ett avtal som kan stänga ligan?

Blogg

För några månader sedan kickade SHL:s nya monsteravtal med C More igång.
Ett avtal som lett till stor debatt, omfattande diskussioner och till den lika ständiga som korrekta slutsatsen att inte mycket i livet eller hockeylivet är rättvist.
Nu är seriestarterna bara drygt en månad bort, de flesta trupperna i såväl SHL som Hockeyallsvenskan är fullbelagda och därmed kan vi våga oss på en första analys av läget.
Vad har SHL-klubbarna använt sina många extramiljoner till?
Har spenderarbrallorna åkt på och trupperna fyllts med stjärnglans?
Tja, det går finfint att fylla på i trupperna fram till den 15 februari men ett första svar är nej.
Vi kan i fallen Örebro och Rögle se ett samband mellan på papperet avsevärt vassare trupper än dess föregångare, men annars egentligen ingenting. Båda klubbarna har dessutom en uttalad ambition att för gott överge sin status som bottenlag i tabellen.

I en hockeyvärld där den riktigt vassa spelkompetensen antingen finns i Nordamerika eller Ryssland finns det, precis som tidigare, en begränsad damm att fiska i för svenska toppklubbar. Det är samma damm där SHL alltid sträckt ner håven i jakt på en fångst som kan tillfredsställa sina behov.
Ingen av de klubbar som kan förväntas tillhöra tabelltoppen ser heller överdrivet flashig ut i rostern. Frölunda ser okej ut. Jag tror att Färjestad blir ett snäpp bättre än i fjol. Växjö ser solitt ut på målvakts- och backsidan och Skellefteå känns habila.
Sett spelare för spelare och med logiska antaganden vad gäller troliga löner i förhållande till cv och marknadsvärde ser jag ingenting annat än modesta ökningar i lönebudgeten. I Växjös fall handlar det exempelvis om en ökning från 42 till 45 miljoner kronor.

Hittills verkar det faktiskt om att klubbarna resonerat klokt, att man ser det ökade kassaflödet som en möjlighet till goda investeringar – i arenorna, i ungdoms- och juniorverksamheterna, på personalsidan.
För att åter ta ett närliggande exempel sker just nu en smärre ombyggnad i Vida Arena för att öka attraktiviteten och generera fler matchintäkter.
SHL ligger lågt.
Eller?
Jag tror att det som verkligen borde oroa klubbarna i Hockeyallsvenskan inte är tv-avtalets effekter på spelarbudgetarna utan snarare det treåriga avtal SHL i dag slöt med analysföretaget Sportlogiq.
Ett sprillans nytt analysverktyg, med avancerad statistik som fångas upp av C Mores kameror och vars data kan användas såväl långsiktigt som mitt under pågående match – av samtliga 14 SHL-klubbar.

Här har vi ett hot. Här, och inte i första hand i lönebudgetarna, har vi något så potentiellt kraftfullt att det i praktiken kan riskera att stänga en liga.
Vi lever i en digital revolution som vi, enligt insatta, bara sett början på. Den artificiella intelligensen är här och det gäller att kunna dra nytta av den och skaffa sig konkurrensfördelar.
24 av NHL:s klubbar har redan Sportlogiq som analysverktyg. Nu slår det igenom fullt ut i den högsta svenska ligan.
Hockeyallsvenskan, som redan har ett taskigt ekonomisk ingångsvärde, bör svara – men hur?
Jag gissar att ett avtal av den här omfattningen innebär kostnader som är relativt lätta att bära för en SHL-klubb och kanske för de bäst bemedlade HA-klubbarna, men långt ifrån alla. Även om så sker skulle analytiska data för Hockeyallsvenskan inte vara av samma omfattning som de som serveras SHL-klubbarna av det enkla skälet att tillgången på tv-kameror är bristfällig på många HA-arenor.

Och även i ett scenario där Hockeyallsvenskan har tillgång till alla upptänkliga statistiska data: vem ska tolka dem, göra urvalet, omsätta det till någonting användbart? Det blir en personalfråga och alla vet att antalet personer som ingår i en SHL-ledarstab ofta är dubbelt så många som en allsvensk motsvarighet. Dessutom känns det inte helt avlägset att tro att det snart finns en viss efterfrågan på duktiga analytiker som inte jobbar gratis.
Kan svaret bli Iceberg, ett annat analysverktyg? Det analysverktyg som enligt Växjö Lakers hade stor betydelse för utgången av senaste säsongen?
Tingsryd har följt Växjös och Färjestads exempel och införskaffat Iceberg och det blir intressant att se om det enligt många nederlagstippade Taif kan dra nytta av informationen Iceberg ger.
I en tid där kunskaper utanför isen är nästan lika viktiga som kunskaper på isen – kunskaper som dessutom måste köpas för dyra pengar – finns det nog bara en sak att göra; att så fort som möjligt ta rygg på den som leder utvecklingen.
Vi har ett revolutionerande race framför oss där den som vet mest kommer att vinna mest.