Fem nya hockeyregler – nästan alla är till det bättre

Blogg

Så här får det, tack och lov, inte se ut längre.

 

Ingen har sådan extrem koll på förbundsnyheter och vilka regeländringar som är på gång som Tomas Ros på Aftonbladet. I dag berättar Ros att det föredömligt lyhörda Svenska Ishockeyförbundet beslutat om flera förändringar när det gäller regeltolkningar till nästa hockeysäsong.
Tolkningarna är visserligen rekommendationer och det är upp till varje liga att avgörs i vilken grad de vill tillämpa tolkningarna, men känner jag hockeyns DNA rätt kommer respektive liga att göra tummen upp åt de flesta nyheterna.

De nya tolkningarna är:
• Fem suddenstraffar istället för tre.
• Uppsåt bedöms före konsekvens vid tacklingar, det vill säga att en tackling som orsakar skada inte nödvändigtvis ska leda till ett högre straff. Fokus ska ligga på graden av våldsamhet.
• Spelare som tappar hjälmen ska ta upp hjälmen, sätta på sig den och spela vidare.
• Tekare som felat står kvar och tar även nästa nedsläpp. Felar han på nytt tilldöms utvisning.
• Matchtröjan får inte längre stoppas in i byxan.

Snabba tankar om ändringarna:
Suddenstraffar: Räcker gott med de tre som är i dag. Inte sällan ser man ändå matcher där det krävs 15-16 straffar för att dela ut extrapoängen.
Uppsåt före konsekvens: En fråga som varit uppe till diskussion hundratals gånger senaste åren och det känns helt rätt att uppsåtet hamnar i fokus. Det leder högst troligt till att olyckliga kollisioner och dåligt mottagna tacklingar inte bestraffas lika hårt som tidigare medan de riktigt fula greppen leder till långa avstängningar och böter.
Tekning: Bra. Kommer att påskynda spelet. Alltför ofta ser man felande tekare stå och tjafsa med linjemannen efter dennes beslut. Nu släpps pucken direkt och det blir ett bättre flyt både för spelare och publik.
Hjälmen: Bra att en direkt dålig regel görs bättre och enklare. Jag har sett spelare, på väg till avbytarbåset, som fått en förlupen puck på skridskorna och blivit utvisade för det.
Matchtröjan utanpå brallorna: Helt underbart! Jag är långt ifrån ensam att störa mig på det oskick många spelare ägnar sig åt genom att stoppa in tröjan under byxorna. Det är inte bara 1) estetiskt vidrigt med ett par uppstickande byxor utan även 2) respektlöst mot publiken att dölja sitt nummer och se korp-slarvig ut.