Fyra frågor om de fyra pågående kvartsfinalerna

Blogg

Skellefteå–Brynäs (ställning: 3–0)
Frågan: Är Skellefteå lika svårslaget som alltid?
Brynäs har med rätta fått beröm för sitt sätt att stå upp mot övermakten. Det Bulanledda Gävlelaget har varit med och nosat i alla tre matcherna, haft ledningen i två, varit ytterst nära att vinna i en och fått en annan att gå till förlängning. Ändå står mästarna där med sista ordet vid varje tillfälle. Många, jag själv inkluderad, tror att Skellefteås spelartapp kommer att märkas mer i slutspel än i grundspel, men hittills lyckas de hitta nya segersätt hela tiden. Kan någon utmana?

Frölunda–Luleå (ställning: 1–2)
Frågan: Samma Lasch som i fjol?
Tre slutspelsmatcher har spelats och hittills står Ryan Lasch, den tills nyligen intill groteska proportioner hyllade amerikanen, på noll poäng. Den som tittar tillbaka på fjolårssäsongen ser ett flagrant likhetstecken med Laschs tid i Växjö, där han stundtals tokdominerade i grundserien men sedan plockades bort och var som en geting utan gadd i slutspelet. Kedjan med Figren, Janmark och Lasch är ett potentiellt dödshot mot Luleå och måste nog upp om det inte ska bli pinsamt tidig semester i år igen – och en Götaplats som gapar tom.

Växjö–Örebro (ställning: 1–1)
Frågan: Är Växjö kvar i hemmaträsket?
Fakta ljuger aldrig och det här är de fakta vi har att tillgå: Växjö har hittills spelat sju hemmamatcher i slutspelshistorien. Fem av dem har förlorats, en mot Luleå, tre mot Färjestad och en mot Örebro. Med två undantag har det varit något som inte stämt när Växjö ska bjuda sin hemmapublik på godis. Varför Växjö har svårt att spela topphockey i Vida vet vi inte, bara att det är ett faktum. Semiserien mot Färjestad slarvades bort genom ett spel som inte var tillräckligt aggressivt. Kastar man bort momentum till Örebro ännu en gång? I kväll vet vi.

HV 71–Linköping (ställning: 1–1)
Frågan: Vem skriver ny historia?
Linköping hade 1–0 och var inte mycket mer än tre minuter från att utöka serien till 2–0 när HV, genom en klassisk mäktig hemmaresning, vände på steken och utjämnade. Extremt intressant att se hur LHC hanterar detta nu. Man har ett lag som jag håller högre än HV i alla lagdelar och den av SHL:s tränare med klart mest slutspelsrutin. Frågan är: klarar östgötarna av historien? Det vi framför allt minns är SM-finalserien 2008, när LHC hade 2–0 och sudden i tredje matchen. Sedan smällde Jan Hrdina in en puck för HV och därefter var det kört för Cluben. Å HV:s sida minns vi alltför väl kvartsfinalserien 2013 när HV inledde med 6–0 hemma i Kinnarps samtidigt som LHC fick Calle Söderberg avstängd – bara för att se LHC vinna fyra raka. Vem vågar vinna nu?