Härnvieffekten

Blogg

Andreas Härnvi har säkert flera kärlekar i livet. Men jag tvivlar på att något kan konkurrera med den intensiva relation han har med Frölunda. Härnvi älskar de goa gubbarna och, baserat på hur han beter sig på nätet, skulle jag nog också vilja beskriva honom som en sådan. En go gubbe, runt 50-strecket i ålder skulle jag tippa, som sällan eller aldrig missar en dribbling, dragning, ett felskär eller någon annan information om Roger Rönnbergs indianstam.

Lika mycket som Andreas Härnvi älskar sitt Frölunda, lika mycket hatar – eller ska vi säga ogillar – han Växjö Lakers.
På det sättet travesterar han i sin person de Tingsrydsfans som för tiotalet år sedan tryckte upp t-shirts med texten: Jag håller på två lag. Tingsryds AIF och alla lag som Växjö Lakers möter.
Andreas Härnvi och många andra kallar Lakers för Fakers, Plastjö, köpelag och annat, vilket ligger lite i tiden just nu både på vägen fram till och i kölvattnet efter Växjö Lakers överlägsna SM-guld.

Ni tror kanske att det är någon sorts anklagelse eller sågning av en Frölundasupporter ni just läst inledningen till?
Ingenting kan vara mer fel.
Det här är en hyllning till en profil som är en mycket större hjälte än vad han själv kan ana.
Andreas Härnvi är nämligen administratör och, misstänker jag, grundare eller åtminstone medgrundare till Hockeysnack, Sveriges överlägset mest underhållande och informativa Facebookgrupp om ishockey.

Hockeysnack har allt. Allt från information om att Jesper Bratt är tillbaka i Devils laguppställning till stenhårda krav på att snarast införa lönetak i SHL. Här postas kuriosainfo om maratontabeller, obskyr statistik och inlägg av typen ”Flest poäng gjorda av brödrapar i NHL: 2861. Wayne: 2857. Brent: 4”. Här diskuteras känsliga övergångar av ännu känsligare personer, här tippar man målskyttar, förutspår kommande lagtrupper och som ett brev på posten dyker det med jämna mellanrum upp inlägg av personer som alltid har den perfekta lösningen på ett svårlöst problem.
Typ:
Segraren i allsvenskan efter 52 omg går rakt upp i SHL men sedan återinför man kvalserien med lag 12-14 ifrån SHL(52 omg) & lag 2-3 ifrån allsvenskan (52 omg) samt segraren ifrån play off allsvenskan(52 omg)
Där som vanligt lag 1-2 spelar SHL efter 10 omg

Den som vill ha djupare analyser serveras delade och välformulerade inlägg av Sanny Lindström, Hans Abrahamsson, Henrik Leman och övriga gänget i gräddan av den skrivande expertisen i Hockeysverige. Ingenting missas. Allt snappas upp och delas i ett hällregnsliknande flöde och nästan alla tycks sitta beredda att hamra ner sina åsikter i kommentarfälten direkt när ett nytt inlägg postas.
För att inte tala om det som just nu, sedan en och en halv vecka, gått in i dvala: matchtrådarna, där samtliga nerver hos vissa hamnar i kläm och där de tuffa känslorna styr valet av bokstäver. Jag ser redan fram emot ligapremiärerna i höst, när folk kommer att gå bananas i samma härliga utsträckning som tidigare. Till skillnad från klubbarnas egna diskussionsforum, där alla känner alla och ämnena är smalare, är inget ämne för stort eller för litet för Hockeysnacks nästan 20000 medlemmar, utspridda från Malmö till Kiruna och från Göteborg till Stockholm.

Hockeysnack lyder under sloganen ”Lite tuffare. Lite roligare. Sedan 2014” och jag tycker att den håller vad den lovar och mycket mer därtill.
Andreas Härnvi själv tillhör de flitigaste kommentatorerna. Han älskar att hetsa, särskilt Lakerssupportrar, men han gör det med en go gubbes finess. Han går aldrig över gränsen, han snuddar bara lätt vid den vid enstaka tillfällen och håller i övrigt en perfekt ordning och reda i gruppen. Om någon passerar gränsen är han där och förklarar ungefär att ”här har vi högt i tak men skärpning nu”.

Hockeysnack är precis vad det är tänkt att vara. Allt inom hockeyn, stort som litet, såväl i som utanför Sverige, trattas ner i ett enda väldigt filter och kommer ut i form av det vi kallar infotainment – information och underhållning som går hand i hand och både breddar kunskapsnivån och lockar till skratt.
Den som någonsin sagt att svensk hockey håller på att dö eller trott att ”transportsträckorna” i våra stora ligor gör att intresset för sporten håller på att dö ut – till er kan jag bara säga: Hockeysnack är det vattentäta beviset för att ni är helt fel ute.

Hockeysnack är en avbild av hockeyns eget väsen: intensivt och kontroversiellt men samtidigt lättuggat och lättfattligt och befriande ofta enkelt och anspråkslöst. Helt utan en enda nedplöjd svensk krona innebär det en oskattbar PR i Sverige för den sport som i Nordamerika kallas the coolest game on earth. Om Jörgen Lindgren, Stephan Guiance, Anders Larsson och SHL-höjdarna förstått vilken enorm betydelse initiativ av den här typen har haft och har för svensk ishockey borde de i samma stund skicka diplom, blommogram, stenyxor, pilbågar, tält och fjädrar till Andreas Härnvi och hans polare. Här har skapats en plattform av debatt, opinion, humor och nyhetsflöde som innebandyn kunde offrat både en njure och tre fingrar för att överta.
Gruppen är numera sluten, men någonting säger mig att de goa gubbarna öppnar sin famn för alla intresserade som önskar få en plats i gemenskapen. Det är resultatet av Härnvieffekten.