Kan Waltin rädda SSK – och Troja?

Blogg

Från pressläktarplats i Scaniarinken i fredags såg jag ett 20-tal spelare åka runt på isen, sköra som okläckta fågelägg, och vara skraja för motståndarlaget Tingsryd, för sin hemmapublik och för sig själva. Av det storsatsande Södertälje SK som hoppades på SHL finns i dag bara kvar ett gäng mentala vrak och så Robert Carlsson, nestorn som nog inte bryr sig så mycket utan bara kör på med bultande SSK-hjärta (vilket ändå syns lite i hans poängproduktion).
Som en sista desperat åtgärd för att undvika den sportsliga och ekonomiska katastrof det skulle innebära att kastas ner i avgrundens division 1 har klubben nu kallat in Mats Waltin, direkt från en ytterst lyckad säsong med Björklöven som föll på målsnöret i kampen om en plats i Mecas direktkval.
Är Waltin mannen som kan gjuta mod i en modstulen trupp?
Är han mannen som ser till att anrika Sportklubben grejar en fjärdeplats till slut?
Det vet jag inte.
Jag vet bara två saker:
1) Hela den del av Södertälje med omnejd som bara har ett uns av känsla för stans hockeylag ber till Gud att den gamle storbacken lyckas.
2) Hela den del av Ljungby med omnejd som bara har ett uns av känsla för Troja ber till Gud att det gamle storbacken ska lyckas.
Betänk vilket skräckscenario det skulle bli för Troja om SSK ramlar ur. Att stå där med en nybyggd 100-miljonersarena, ta nytt sikte på allsvenskan, veta att två platser ligger i potten i en sex lag stor kvalserie nästa vår och samtidigt vara klar över att Södertälje är en av utmanarna från ettan. Jag kan förstå om Roger Andersson, Mikael Larsson och alla ledande Ljungbypolitiker under den kommande veckan rullar ut en bönematta, riktar den mot 08-förorten, faller på knä och sedan bryter en kringla och delar mellan varandra som nattvardsbröd.