Köpelaget och Julius Junttila

Blogg

Värvningen av Julius Junttila hann knappt offentliggöras och delas i Facebookgruppen Hockeysnack (som jag för övrigt gillar skarpt) förrän kommentarfältet togs över av hockeys papegojor.

K Ö P E L A G ! !
KÖPELAG
Köpelaget agerar även i år !!
Jaha, nu börjas det igen!
KÖÖÖPELAAAG
Köp köp köp. Stackars junisar i Lakers
Plastic Gangsters
Hur ska vi kunna bli bra i Sverige på hockey om vissa lag köper sönder SHL??

Att kommentarer av den här typen dyker upp är till viss del charmigt, kan jag tycka. Det ska vara hets med glimten i ögat och lite hån. Det hör både till och förgyller. Det jag inte gillar är att intressanta nyheter på det här sättet kidnappas och kapas av folk som bara vill köra trollinlägg istället för att hockeykunnigt folk åtminstone ibland diskuterar hockeyns sakfrågor med varandra.
Själv är jag alltid nyfiken och intresserad så fort någon klubb gör en värvning av någorlunda kaliber. Inte minst när det gäller de klubbar jag är satt att bevaka i min yrkesroll.

Här fanns det massor av frågor som jag nyfiket ville ha insatta supportrars svar på och teorier kring.
Varför gick det så snett i Luleå och vad säger Luleåfansen om Junttila i dag?
Varför föll valet på just Junttila?
Kan han bara spela bra i topplag eftersom han gått überbra i Kärpät men inte varit någon superduperspelare någon annanstans?
Vad gjorde att han blev MVP i det finländska slutspelet i våras?

Förutom att någon enstaka Lulesupporter uttrycker en saknad efter Junttila bjuder kommentartråden egentligen inte på någonting som är högre än översta lagret i en sandlåda. Några tänkta hockytankar fanns tyvärr inte.

Och när inte supportrarna vill prata hockey på riktigt får man gå till de ansvariga för att hämta info och intryck. Och ni som gärna vill veta lite mer om värvningen uppmanas vänligen att fortsätta läsa. Här följer nämligen lite kommentarer med substans.

Växjös sportchef Henrik Evertsson sa så här om varför det blev Julius Junttila:
– Vi har erbjudits åtta-nio spelare utöver honom som vi inte ens funderat över. Nu när han lämnade Sibir visste vi att det här är en kille vi kan se i vårt lag. Med honom ser vi en bredd på spetsen som känns bra.

Hur ser du på Junttila som spelare. Vilka egenskaper värdesätter du?
– Det klassiska: hans allroundskicklighet. Jag blir glad när folk kallar det för ”Växjöspelare”. Han har en ”allroundhet” som kommer att bli väldigt användbar och det har vi försökt fylla upp med så ofta vi bara kan.

Och mer precist:
– Julius Junttila är en smart kille, en bollbegåvning som tar rätt beslut och kan göra väldigt mycket. Han har brister; han kunde vara lite mer fysisk och tänker kanske lite för offensivt i vissa lägen. Han är väldigt lik Tuomas Kiiskinen på så vis att han kan göra många olika saker. Julius är kanske ännu skickligare än Kiso medan Kiso är en rätt stark närkampsspelare och i den delen av spelet kanske är den bättre av de två.

Om Junttila som slutspelets MVP i Finland:
– Du ser inte många rena skyttekungar som blir MVP i en så pass bra liga som den finska. Du behöver göra mer, även om mål är viktiga, på samma sätt som det är svårt att bli MVP som en rent defensiv spelare.

Om påståendet att Junttila bara spelar bra i bra lag:
– Det finns alltid olyckskorpar som säger att Julius Junttila bara fungerar i Kärpät. Men han har bara varit i Kärpät, bortsett från två gånger då han stuckit ut tassen och spelat för två andra lag – två lag som visade sig vara rena bottenlag. De hade säkert inte räknat med att just han skulle göra dem till topplag. Den typen av spelare behöver bra lag att spela i. Han är ingen fantom, jag tror inte att han kommer att göra 60 poäng och vinna poängligan i SHL, men jag tror att han kommer att bidra stort till att vi driver spelet vår väg. Har vi fler sådana spelare som gör det är det alltid någon som avgör matchen.