Låt damsatsningen få ta tid, Växjö Lakers

Blogg

Efter nästan fyra år i träda uppstår damverksamheten i Växjö Lakers igen. Jag tycker i likhet med många andra att det är helt rätt och riktigt att göra det och att göra det nu. En 140-miljonerskoloss utan damverksamhet skulle naturligtvis vara förkastligt på alla sätt.
Damhockeyn växer så det knakar, såväl globalt som nationellt. Färska siffror visar att Tre Kronors Hockeyskola för flickor ökat från 1700 till 2100 deltagare senaste året och att närmare 100 föreningar är engagerade i projektet.
Gott så.
Och ännu godare blir det med ett VM på hemmaplan i Malmö nästa månad, vilket innebär fler rubriker, mer exponering i tv och därmed en helt ny rekryteringsbas.
Därför kan tidpunkten inte bli bättre än nu för Växjö Lakers att öppna dörrarna på vid gavel för tjejerna.

Men, om jag får
tycka och önska något: gör det försiktigt, gör det från grunden och bygg upp en verksamhet för utövare i alla åldrar, alla vikt- och skicklighetsklasser. Låt det handla om en nytt avstamp, låt det handla om vad det är: en nybörjarverksamhet, något som med åren kan leda till något riktigt bra och sportsligt framgångsrikt men tills dess: inse att det måste få ta tid att lära sig den mycket svåra sporten ishockey. Att kopiera gamla misstag, dra igång elitsatsningar och anmäla lag till seriespel innan alla lärt sig hur spelet funkar skulle vara ett pistolskott i foten. Sträva inte efter att göra en ny variant av Lakers Ladies, en spetsig organisation som kuskade land och rike runt, vardag som helg, med en trupp som innehöll flera spelare som befann sig i de yngre tonåren. Alla studier och erfarenhet visar att damhockeyn är bräcklig och att dess största problem är att alarmerande många tjejer slutar spela hockey innan de ens fyllt 20. Gör det därför enkelt, lättillgängligt och roligt att utöva hockey och gör allt för att skapa en breddverksamhet att bygga vidare på med tiden. Spela interna matcher, anordna helgcuper, lek hockey, låt glädjen vara den röda tråden, låt allting ta tid, för att eldsjälarna till ledare inte ska bränna sig och för att de unga utövarna inte ska tröttna. Det finns ingen anledning att skynda på någonting nu, när Växjö Lakers ger damhockeyn en möjlighet att växa och etablera sig.