Örebro nästa för Växjö – ja, varför inte?

Blogg

På vägen ner i spelarkorridoren efter Växjö Lakers–Färjestad sprang jag på en hockeykunnig mediaperson
– Hur tror du det går för Växjö mot Örebro? undrade han.
– Jag tror att det går bra, svarade jag.
Han höll inte med.
– Det hade varit bättre att möta AJ än Kenta. Mycket kommer att avgöras i coachningen. Det är därför ingen vill möta ett lag som tränas av Roger Melin, sa han.
En bra invändning, men jag håller fast vid min känsla. För känslor är det som styr oss när det kommer till en så otroligt svår sak som att tippa en kvartsfinalserie mellan två lag som tagit nästan exakt lika många poäng på 55 långa matcher. Det vimlar av talang och stjärnor i både Växjö och Örebro.
Örebro har ligans bästa poängplockare i Derek Ryan.
Växjö har den poängligavinnande backen i Cory Murphy.
Örebro har Julius Hudacek, med SHL:s bästa räddningsprocent.
Växjö har Cristopher Nihlstorp som spelar bättre och bättre ju mer som står på spel.
Örebro har Martin Johansson, Växjö har Tuomas Kiiskinen, Örebro har Marko Anttila och Växjö Liam Reddox.
Örebro har Motin/Ekbom som dubbelpar på backen och Växjö Murphy/Welch. Definitivt två av SHL:s tuffaste duos att ställas emot.
Det är svårt, nästan omöjligt, att sia, att tippa, att försöka förutspå utgången här. Därför tänker jag utanför den vanliga boxen och landar i den mediala hajp som omgärdat Örebro ett tag. Superjinxaren Mats Wennerholm klargjorde för ett tag sedan att närkingarna mycket väl kan gå hela vägen fram till guldet och så sent som för några timmar sedan gick F1-föraren Marcus Eriksson ut och tippade Örebro som guldmedaljörer. Jag ser dessutom att Aftonbladets Tomas Ros redan räknat ut Växjö i en analys ni finner här.
Oförargligt kan tyckas, men är det någonting som tyngt Sam Hallam och hans lirare den här säsongen är det ett ständigt tjatande och snackande om de där guldtipsen som uttalades i höstas. Dessa guldtips hade fortsatt att spridas viralt i händelse av att Växjö fått möta HV 71, som man gjort potatismos av flera gånger om i grundspelet. HV hade ledigt kunna smyga in som underdogen i en sådan matchserie och hade kunnat spela på sin statistiska underlägsenhet gentemot Växjö.
Örebro har tvärtom haussats rejält i medierna efter jul och att bara det att få höra sin klubb och ordet guld nämnas i samma mening kan skapa hjärnspöken och fresta bort ödmjukheten hos en elithockeyspelare. De är trots allt bara människor, och människor är fåfänga. Dessutom har Örebro ett förkrossande statistiskt övertag på Växjö under grundserien med poängfördelningen 12–3 i poäng och 4–1 i matcher. Med sådana siffror kan Växjö faktiskt försöka leka underdog i den här serien och media kommer att ha svårare att motivera ett favoritskap.
– Örebro har vunnit fyra av fem mot oss. Dom är favoriter, skulle tränarstab och spelare kunna rabbla som ett mantra.
För Örebro är det första gången men för Kenta Johansson är det ett slutspel i mängden. Han coachar det enligt många tråkigaste laget i serien och förfogar över en köttmur som ibland kan vara ogenomtränglig. Där Hallams Växjö vill dra upp tempot kommer Kentas gäng göra allt för att dra i bromsen och därför kan vi glömma att vi får en matchserie där skönspelet kommer att vara i centrum. Det kommer att bli mycket bök och stök, det blir elakt och tufft framför kassarna. Men i fjol gick det ju alldeles utmärkt för Växjö att möta SHL:s tråkigaste gäng i kvarten och då liksom nu har man hemmafördel.
Fredagen den trettonde börjar det.
Bara en sån sak.