Så viktigt är det att vinna den första matchen i slutspelet

Blogg

Jag har i Smp:s Powerplaymagasin kommit på mig själv med att tjata en hel del om vikten av att vinna första matchen i en elimineringsserie. Min känsla har varit, utan att ha lusläst statistiken, att det lag som vinner första matchen i regel också tar hem hela matchserien.
Men påståenden måste ledas i bevis för att få verklig tyngd, och efter en titt på de senaste årens slutspel/playin från säsongen 2011/2012 och fram till i dag har vi följande resultat:
Av de 25 matchserier som avgjorts (tolv kvartar, sex semi, tre finaler och fyra play in-ronder) har det lag som vunnit match ett gått också vunnit matchserien vid 19 tillfällen. Mer tillspetsat skulle vi, med detta underlag som bas kunna säga att vinner du första matchen är chansen till avancemang 76 procent.
Vid de sex undantagen från regeln är Linköping inblandat i tre av fallen: när LHC vann kvarten mot Frölunda i fjol (Frölundaseger 3–2 i första matchen), när man vann kvarten mot HV 2012 (6–0 till HV i första) och när man föll mot Skellefteå i semi förra våren (LHC vann första matchen borta med 3–2). Övriga undantag är AIK (föll i första kvarten med 3–6 mot Luleå 2012), AIK igen (vann första matchen i och mot Skellefteå i semin 2012) samt Brynäs som torskade den första semin hemma mot Färjestad under guldvåren 2012.