Svårsmält tiggeri i Oskarshamn och intressant äktenskap i Norrbotten

Blogg

Så var det dags igen.
Hemliga dokument som läckt ut ger vid handen att IK Oskarshamn befinner sig i djup ekonomisk kris. Klubben vill nu att kommunen köper mediakuben för två millar för att överleva.
”Miljonbelopp måste in å det snaraste” skriver min skicklige kollega och vän Christian Gustafsson.
Dessutom vill klubben att kommunen sänker en hyra som uppgår till 900 000 spänn årligen till ett ännu lägre belopp. Jag vet att man inte ska jämföra, men alltså: 900 000 spänn är så långt ifrån ocker det bara går att komma. Hade det inte varit Oskarshamn, klubben som ingen någonsin kan bli arg på, hade det kraxats rätt rejält om kommundopning nu.
Återigen: jag gillar när kommunerna hjälper sina klubbar. Jag avskyr däremot när en till synes frisk klubb helt plötsligt och utan förvarning segnar ner och måste få hjärt/lung-räddning av sin kommun för att överleva. Det är obegripligt att kommunerna inte kräver total insyn och månatliga eko-rapporter från de klubbar de samarbetar med. Om så varit fallet hade inte IK Oskarshamn fått tillåtelse att passera transferdeadline utan tvingats ägna lejonparten av januari år att skeppa iväg sina dyraste spelare för att spara pengar. Oskarshamn är tyvärr varken den första eller sista klubben som den här säsongen går några ansvarslösa ronder med konkursen som motståndare. Ni vet vad jag anser om det hockeyallsvenska beteendet, annars går det bra att läsa här.
• • •
Östers IF körde nyss samma fuling med Växjö kommun när klubben ena veckan förklarade att allt var under kontroll för att i nästa vecka skicka brev där det klargjordes att klubben måste få två millar insatta på kontot, helst i går, för att överleva. Varför inte köra med öppna kort direkt och föra samtal med tätare mellanrum?
• • •
Sport är pengar. Så är det bara. Även i våningen högst upp finns det SHL-klubbar som kämpar för att ha en ekonomi i balans för att möta de nya givna kraven på eget kapital. Vad göra när du vill växa och bli stor, stark och konkurrenskraftig trots att du inte kan slå vare sig NHL, KHL eller Schweiz på fingrarna?
Svar: du raggar upp en miljardär som råkar tokheja på ditt lag. Det ska bli mycket intressant att se vad Luleå Hockeys blivande äktenskap med Minecraftgrundaren Jakob Porser leder till. Med en begränsad sponsormarknad, där tv-avtalet mjölkats till sitt max och där 51-procentsregeln stänger dörren för kapitalister är de trollrika gubbarna en av få kvarvarande alternativ.

Vi har både
bra och dåliga exempel. Vissa kallar kanske exemplet Percy Nilsson dåligt, men jag tillhör inte dem. Percy har ur egen ficka kastat in 106 miljoner kronor i Malmö, gett rödhökarna två SM-guld och byggt en arena i världsklass till dem. För det förtjänar den gamle däckborraren att stå staty på Gustaf Adolfs Torg under de kommande 100 åren. Minst.
Hugo Stenbeck i samma förening är däremot exemplet på det rakt motsatta, exemplet där pengarna stjälpte snarare än hjälpte, där en man utan vett och sans fick styra med plånboken.

Anders Öman är ett annat skolexempel på att en mans orubblighet, tjurighet, plånbok och vilja kan förflytta berg och rädda klubbar ur kaos utan en kommunal kronas insats  (ja, jag vet att Växjö kommun lånat ut stålar till Lakers, Vipers och Öster men det är en annan sak, en annan story, en medveten politisk satsning som jag gärna diskuterar i annat forum).
Jag förstår ju drivet uppe i Luleå. Stadens klubb har av brandgula Skellefteå förvandlats till en solklar lillebror i prestigeslaget om Norrland och Osten och de andra lär varje dag lustfyllt drivas av revanschbegär. Det återstår att se om datorspelsmiljoner blir det som rubbar maktbalansen däruppe.