Taifs ickebeslut – ett av de bästa besluten i år

Blogg

Man brukar säga att de viktigaste besluten som fattas på en tidningsredaktion inte gäller det som ska tryckas i tidningen. De viktigaste besluten för en chefredaktör gäller istället det som inte ska tryckas.
För jag kan lova er: om allt som skickades in till oss skulle publiceras hade vi och alla andra redaktioner blivit fällda av pressombudsmän och opinionsnämnd stup i kvarten.
Omdöme gäller. Sunt förnuft måste råda.
Det finns många likheter mellan sättet att göra tidning och sättet att bygga ett ishockeylag.
Beslutsprocessen är det viktiga. Avvägningarna för och emot som leder fram till de slutliga besluten.

Alla vet att det stormat enormt kring Tingsryds AIF den här säsongen. Tränaren Per Ljusteräng fick sparken redan efter tio matcher. Marcus Karlström har försvunnit, Mark MacMillan har fått kicken liksom Roni Rukajärvi medan Charlie Dodero vantrivts av sociala skäl, tagit pick och pack och dragit.
Många av dessa beslut ser i dag ut att ha varit riktiga men det är framför allt ett beslut som sticker ut.
Ett beslut som aldrig fattades.
Beslutet att kicka Max Novak.
Det verkställdes aldrig och jag tror för egen del att många nog förstår varför.
Max Novak är nämligen en väldigt bra ishockeyspelare.

Sällan har jag sett en spelare i allsvenskan som läser spelet så bra, som står på rätt ställen på isen så ofta och som åker sig till lägen eller skapar dem på egen hand i så stor utsträckning som i fallet Max Novak.
Han arbetar stenhårt över hela banan och är så pålitlig att han så gott som alltid finns på isen i de heta lägena; när matcher går mot sitt slut och Tingsryd antingen ska försöka bevaka eller förstöra en ledning eller befinner sig  i andra utsatta lägen under matcherna.
Egentligen har Novak bara en enda sak emot sig och det är den klena poängutdelningen. Sex poäng på 25 matcher är inget man skriver hem till mamma i USA om.

Men här gäller det att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. För det första hade Max Novak aldrig tidigare sett en europeisk hockeyrink när han anlände till Kronobergs län. Det betyder att man kan förvänta sig en ganska lång acklimatiseringstid innan allt sitter som det brukar.
Just nu sitter det mesta hos Max Novak.
Jag har tagit reda på att han i stort sett aldrig är sämre än topp tre i laget när det gäller den underliggande statistiken; ofta toppar han den i stor stil. Ingen i Tingsryd skjuter mer än Max Novak som är uppe i 67 skott på mål och det säger också mycket om amerikanens förmåga att hitta lägen att komma till avslut.

Novak är en ”corsispelare”. Han har ett spelsätt som rent statistiskt fungerar oerhört bra över tid och bidrar mycket till det lag han representerar.
Vi ska även komma ihåg att vi inte ens hunnit halva säsongen än.
Allt talar för att det bästa återstår, både för Tingsryds AIF och för Max Novak.
Och anledningen till att vi får se vad 27-åringen kan hitta på framöver är ett icke-beslut som kan visa sig vara ett av de bästa besluten Tingsryd fattat den här stormiga säsongen.