Troja och Tingsryd får mötas – i kvalserien

Blogg

Playoff 2 är över.
Inte mycket att orda om nu. Låt oss fästa blickarna på nästa event: playoff 3.
Jag konstaterar direkt att Tingsryds och Trojas största seger den här säsongen kom i Västervik i lördags. När hemmalaget VIK skickade Hudik på sommarlov gjorde östkustarna det omöjligt för kronobergarna att mötas i playoff 3 och lämnar fönstret öppet för både Troja och Taif i kvalserien. Ett fönster som jag tycker borde stå om inte vidöppet så väldigt inbjudande gläntande till en sexlagsliga där mycket väl samtliga kan få spela allsvenskan till hösten (vänta bara tills årsmötena kommer efter denna måttlösa kapprustning i hockeyallsvenskan).

Så vilka är det då som står för motståndet?
Vad väntar våra kronobergska hockeykrigare?

Huddinge: fordom en plantskola av rang, en klubb som fostrat fram storheter som  Michael Nylander, Linkan Bremberg, Kenta och Micke Johansson, Challe Berglund, Sanny Lindström och nuvarande headcoachen Nichlas Falk. Klubben badar i ett hav av kunskap, erfarenhet och vilja men har under de senaste 10-15 åren varit utanför eller helt enkelt visat sig för svagt för att hålla ett allsvenskt lag under armarna.
Dagens Huddinge har ett gäng Tingsrydskopplingar. Christopher From Björk är exempelvis kapten i laget och tidigare Taifspelaren Kim Lennhammer, som kickades i januari, har fiskats upp av Huddinge. Bredvid Falken i båset står dessutom gamle 90-talskämpen i Dackehallen: Jeff Hällegard. Nämnde Lennhammer är för övrigt den bäste poängplockaren under playoffspelet med alarmerande 3+7 på fem matcher. Måns Krüger, Filip Norman, Niclas Lehmann och Marcus Waldehagen går bra just nu.
Det börjar i Nelson Garden Arena på onsdag och avslutas i Björkängshallen på fredag eller lördag. Svårtippat? Ja, men jag kan inte se hur någonting ska kunna stoppa Tingsryd nu.

Västervik: Kan vara på väg mot något vi kan kalla för en storhetstid. Ett allsvenskt avancemang skulle sätta ordenlig press på kommunen att rusta upp den lilla hallen och det är jag säker på att hela klubben tänker på just nu. Laget har sett både halv- och helintressant ut i ett par tre års tid och Västervik lever en hel del på vad storebror Oskarshamn kan avvara. Kusinerna Filiph (poängkung) och Ludvig (målvakt) är exempelvis fostrade i IKO och Ludvig är i VIK på lån. Laget har en stark centerbesättning. Förutom Engsund har man i masen Dan Pettersson en ledande spelare som kommer att bli obehaglig men ingen överraskning för Troja, som hur gärna de är vill glömma inte kan skaka av sig överkörningen med 0–6 vid senaste besöket i Västervik.
Troja–Västervik är två lag som vunnit fyra raka matcher som nu ställs mot varandra. Trojas Johan Andersson har uppåtpekande form med sju poäng på fyra matcher. Västerviks Daniel Wälitalo upplever en fin tid mellan stolparna, vilket procentsatsen 94,68 och GAA på 1,25 tydligt visar.
På förhand ovisst och svårtippat, där Västervik har hemmafördel i en eventuell tredjefajt – men visst reder Troja ut det här?