Troja – sist på pucken

Blogg

Jag har tidigare skrivit om på vilka olika sätt Tingsryd och Troja tagit sig an motgångarna under årets Hockeyallsvenska. De låg i samma tabellskikt, det nedre, under merparten av säsongen och mot slutet krälade de båda runt i bottengyttjan och sökte efter syre för att kravla sig upp på fast mark.
Medan Tingsryd gjorde allt en supporter till klubben kan förvänta sig – värvade spelare, skeppade spelare, lånade spelare, bytte tränare – satt Trojaledningen passiv med armarna i kors.
Tingsryd gjorde analysen att det får kosta några extra hundra tusen bara vi undviker det helvetiska kvalet.
Troja gjorde ingenting, absolut ingenting, med hänvisning till att ekonomin inte medger det. Och mot bakgrund av att absolut ingenting gjordes ens när Troja var på väg in i kvalserien var det nog ingen som kunde föreställa sig att styrelsen skulle vidta åtgärder i ett läge där Troja spelat sex av tio matcher och står med en skridsko i Hockeyettan.
Det finns dålig tajming, det finns sämre tajming och så finns det det här som Troja gjort nu.
Efter omgång 52 skrev jag i min Smp-kommentar:

En sådan säsong, fylld av kramp och helt utan arbetsro och vila, leder ofrånkomligen till att kraften saknas i de avgörande lägena. Varje gång Troja haft chansen att slå in en avgörande spik har man missat kapitalt. Västervik hemma och senaste derbyt mot Tingsryd är två klockrena exempel.
Kan Troja hitta syre nog att fixa en kvalserie och tänker man göra det med Pelle Svensson vid rodret? Kontraktet går ut, det lär inte förlängas och blir det då bättre för spelarna med en ny röst redan nu?
Det är tiotusenkronorsfrågan för Troja.

Kanske är den en blick österut som fått Troja att vidtag en elfte timmen-åtgärd. Västervik sparkade Roger Forsberg efter tre matcher och ersatte med Mattias Karlin. Men det var ett mer logiskt beslut att fatta, därför att det var Forsbergs första år i klubben och Karlin, som ligger bakom Västerviks framgång, stod utan arbetsgivare efter foten i Mora.
Troja har haft Pelle Svensson i fyra år. Det borde vara en tillräckligt lång tid för att veta om det är grönt eller rött ljus inför en kvalserie. Inte kan någonting omvälvande ha skett under sex matcher när det gäller styrelsens syn på Pelle Svensson?

Visst kan Troja gå rent, ha lite flyt med övriga resultat och faktiskt klättra upp på en andraplats. Men även om så sker lär ledningens aktioner inte ses som något genidrag. Snarare bör ledningens tidigare icke-aktioner antingen leda till stora förändringar i styrelse och andra funktioner eller till att ledningen fortsätter och med ett lastbilslass av självkritik förkunnar att det här varit en väckarklocka stor som Big Ben.

Missförstå rätt här.
Det är givetvis både ädelmodigt, klokt och på alla sätt eftersträvansvärt att sätta ekonomin i första rummet.
Där tillhör Troja lite av föredömena i svensk hockey. Men historien vimlar inte direkt av exempel där klubbar bromsat sig upp för branta backar. En balans mellan gas och broms är alltid det ideala.
Här har Troja naivt sprungit rakt in i en ny hockeyallsvensk sejour utan att ha en krigskassa, ett konto för oförutsedda utgifter, en mjuk kudde i budgeten. Jag slår vad om, och har förstått mellan raderna den här säsongen, att Pelle Svensson efterlyst fler verktyg att jobba med i truppen. Det enda, förutom två ströspelande Växjö Lakersspelare (Carnbäck och Röndbjerg), var ett nio matcher långt glåmigt provspel för finländaren Juuso Rajala – och det anmärkningsvärda är att denna lilla förändring fungerade som en katalysator som fick Troja att lyfta. I övrigt: inga aktioner på spelarmarknaden, vilket torde vara svenskt rekord med råge.

Det låter klyschigt att tala om att spela ut ”externa finansiärer”-kortet men det borde definitivt ha spelats ut här. Och är det så illa ställt att en klubb med en splitterny arena inte kan få ekonomisk hjälp av det sponsrande näringslivet i en krissituation där en degradering står på spel – ja, då är nog Hockeyettan en mer passande plats än Hockeyallsvenskan.
Jag vet med säkerhet att Tingsryd spelade ut ”externa finansiärer”-kortet och därigenom vann det nya kontrakt som låg i potten. Troja valde att inte ens ta en plats vid spelbordet och om inte ett smärre under sker nu är det huvudsakligen den passiviteten som kostar kontraktet.
Då väntar match mot Kalmar istället för mot Leksand till hösten.
Så går det när man är sist på pucken.