Växjö Vipers förtjänar att hyllas

Blogg

Zzzomnar du till det misshagliga ljudet av missade Österchanser på Myran?
Väntar du på bättre tider och fler mål för Växjö Lakers i SHL?
I så fall: gå till en annan spelplats i Arenastaden under tiden och ta en titt på Sveriges i särklass hetaste innebandylag och du blir garanterat på lite bättre humör.
Det som håller på att ske i Fortnox Arena och på andra spelplatser som besöks av Växjö Vipers är ingenting annat än en revolution.
Innebandyns uppsida är att sporten innehåller massor av mål, spektakulära finter och det faktum att vilket underläge som helst kan hämtas upp in no time.

Innebandyns baksida är att spelet ofta blir helt förutsägbart med styrspel till förbannelse och en publik, lika rapp och engagerad som en myndighet.
Växjö Vipers har tagit tag i det.
Växjö Vipers har löst flera problem genom en enda specifik åtgärd.
Nämligen denna: Vi ska spela en roligare innebandy.
När tränaren Niklas Nordén berättade för mig om att stora förändringar var på gång inför seriestarten tänkte jag: okej, stora förändringar för er som är mitt uppe i det kanske, men inte för oss som sitter på läktaren.
Oj, så fel jag hade.

Nu har jag visserligen bara en enda match som underlag, hemmasegern med 8–4 mot Helsingborg i söndags.
Men eftersom jag fick gå i verbal clinch med Nordén efteråt står det klart för mig hur revolutionerande Vipers nyordning är.
Nordén vägrade nämligen hålla med om att matchen var bra. Jag vidhöll att den var det. Då började han småsura om att ”om det här var vår lägstanivå är det väl bra” och annat.
Faktum var att jag aldrig sett en roligare innebandymatch, rent taktiskt.
Jag menar, när ser du fem man i innebandy tokchecka högt högt upp i banan? Kanske med 20 sekunder kvar, utplockad målis och 7-8-underläge, men annars?

Här var det full fart framåt från första avslag, knappt en lugn sekund och hela tiden fullt med roliga intensiva situationer.
Med backar som under spelets gång förvandlas till extra ytterforwards (Niklas Ramirez, Markus Jonsson med flera) och med en otålighet att vinna tillbaka bollen när motståndarna äger den – ja, då började till och med publiken att visa sin uppskattning med spontana applåder.

En detalj jag särskilt noterade och speciellt uppskattar är hur lite av spelet som var förlagt till sarghörnen. I en normal match, där styrspelet ska krympa ytorna och öppna för omställningar, blir det otaliga dödstrista situationer där spelarna bosätter sig i rundlarna med med häcken före och står och trängs i ett ingenting av spelvärde.
När ett lag gör allt det kan för att så snabbt som möjligt erövra bollen hamnar bollen bara i undantagsfall nere i sarghörnen. Ofta bryts, hejdas eller fortsätter anfallen i en central position av banan och nya roligare lägen och situationer uppstår.

Det tänk, det ultraoffensiva tänk, Nordén implementerat i sin grupp tar spelarna med sig i varje given situation. Jag kommer aldrig att glömma hur Vipers dödade ett tre mot fem-läge under 120 hela sekunder. Anledningen till att jag inte kommer att glömma det är inte att utvisningarna dödades så elegant. Det oförglömliga är två saker. 1) När Johan Roos vinner bollen som en av tre Vipersspelare och, istället för att lobba iväg den, försöker gå till anfall i kamp mot fem Helsingborgsspelare. 2) När André Andersson och Jesper Sankell råkar ut för samma sak och sätter högsta fart mot motståndarmålet i syfte att få bollen i mål.

Om det här spelsättet kommit för att stanna vet vi inte än.
De tre tidigare liknanden revolutionsförsöken har slutat med sparken för den tränare som vågat testa det.
Men jag hoppas innerligt att det består, att Växjö Vipers hittat det ultimata sättet att spela en innebandy som lockar publiken. Jag hoppas det också för Niklas Nordéns skull. Mod och tänkande utanför boxen ska premieras, inte förkastas, i sportens värld.

Att publiken gillar det behöver du inte ens fundera på. Jag har både hört och läst om åskådare som varit närmast lyriska över den föreställning Niklas Nordén tyckte var dålig.
Om 8–4 mot Helsingborg är dåligt, hur ska det då inte se ut när Växjö Vipers spelar bra?
1005 personer kom till fortet i söndags.
Nästa gång blir det ännu fler.
Och anledningen till det vet vi redan.