Welch har fått nytt kontraktsförslag – och jag tror att Hillding spelar i Växjö till hösten

Blogg

Det krävs ingen Einstein för att räkna ut att Växjö Lakers silly season knappast kommer att utgöras av ett värvningsfyrverkeri. Räknar jag rätt sitter 17 spelare redan på kontrakt varav båda målvakterna, sju backar (inklusive utlånade Calle Rosén) och åtta forwards.
Vi lever dessutom i en tid då samspelet sportchefer/agenter/spelare är så pass öppet att hysch-hyschet och ”inga kommentarer”-stilen faktiskt inte längre är allenarådande. Färjestad har exempelvis inte gjort någon hemlighet av att man budat på Växjös Sebastian Erixon eller att Shawn Lalonde inte kommer att få fortsätta eller att Fredrik PW:s kontrakt är uppsagt. Linköping var tidigt ute med att Roger Melin är inne på sitt sista år och detsamma gällde under Kentas sista år i Frölunda.
Kort sagt: SHL-lagen reser stommen till kommande års trupper väldigt tidigt och gör också klart med spelare långt innan dess att innnevarande säsong är slutspelad. Minns hur tidigt på året Cristopher Nihlstorp placerades i Växjö och minns hur relativt tidigt Patrik Lundh gjorde det.

I Växjös fall blir det försvinnande få nyförvärv till nästa säsong. Jag utgår från att det uppstår vakanser på centersidan. Jag tror nämligen inte att Henrik Evertsson chansar på att ännu en operation ska göra Jani Lajunens knä fullt återställt. Att, som nu, låta den stenhårde finländaren rehaba medan övriga laget bedriver isträning är så långt ifrån optimalt det bara går att komma. Josh Hennessy har gjort det mycket bra sedan han kom, men räcker det till nytt kontrakt och: vill han stanna?
Ett nyförvärv jag håller som troligt här är Joakim Hillding. Det har andats att han ska lämna Färjestad och två av varandra oberoende hockeypersoner (även kallat källor) har placerat Hillding i Växjö till hösten. En annan Färjestadsspelare vars framtid i klubben framstår som ytterst osäker är Per Åslund och även här säger logiken Växjö trots att de jag talat med i det fallet mer nickat gillande när tanken förts på tal.

Utländska spelare dominerar redan i Växjö och jag tror att Evertsson gärna stärker upp med ett par blågula nyckelspelare till höstens trupp. Svenska spelare från andra SHL-klubbar behöver aldrig scoutas och i både fallet Hillding och Åslund vet Växjö i så fall exakt vad de får. Under sin enda säsong i Växjö gick Hillding upp i elitserien med Lakers och har under fyra säsonger i Färjestad gått från bra till bättre, från ung talang till mogen senior och han skulle med sin smartness passa ypperligt in i Växjö. Åslund har stagnerat en liten aning med tillhör ändå toppskiktet av poängplockare i SHL. En allroundforward utan egentliga svagheter.
Internt i Växjö Lakers har även Noah Welch fått ett erbjudande om kontraktsförlängning, om jag uppfattat röksignalerna från Lakerslägret rätt. Också det en viktig framtidspåskrift under förutsättning att Welch vill fortsätta karriären i Växjö. Amerikanen har kritiserat det svenska regelsystemet och klagat över att hans hårdföra spelstil bestraffas hårdare än i Nordamerika och att man belönar filmningar. Faktum är dock att Welch spelat sin allra vassaste hockey sedan ledarstaben visade filmer med Nicklas Lidström för honom och lät honom förstå att det kan gå alldeles utmärkt att spela mindre fysiskt men ändå få ut mer än tidigare.