Dags att krossa myten om att publiken sviker hockeyn

Blogg
STOCKHOLM 20071030 Djurgårdens IF tog tisdagen 30 oktober emot Brynäs IF på Globen i Stockholm. Hovet var fullsatt med 8091 åskådare. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060

Trots alla kraxande korpar: svensk hockey står sig stark på publikfronten trots konkurrensen från tv, dator, padda, mobil och sociala medier.


– Publiken sviker elitserien!
hette det förr.
– Publiken sviker SHL! heter det nu.
Då och då slänger sig folk med den här svepande formuleringen när de andas in för att i nästa utandning krydda sitt påstående med att SHL är en stängd liga.
Andra har hållit på i ganska många år nu med att leka domedagsprofeter och förutspå en monumental publikkris i svensk hockey.
Jag vet inte hur länge jag har hört tjatet om det här med att publiksiffrorna skulle befinna sig i fritt fall och att serieutformningen i svensk hockey skulle ta död på hockeyintresset ute i stugorna.
Saken är ju att ingenting stämmer.
Det luktar bara dålig förlorare och sjukt dålig koll om dem som hela tiden måste tycka synd om sig själva och samtidigt göra ett försök att dra hockeyn med sig i fallet.

Den som tror
att SHL-dörren är stängd kan med fördel ta en titt på det pågående direktkvalet mellan Karlskrona och AIK för att se att det är målfoto på att skilja dem åt och att AIK faktiskt har hyggliga chanser att ta klivet upp.
Att ett dödstrött Leksand nu är chanslöst mot Modo beror på Hockeyallsvenskans upplägg som är lite olyckligt när det gäller att kora utmanare nummer två, eftersom fem matchers Slutspelsserie och direkt efter det en stenhård bäst av tre-batalj i playoff (samtidigt som AIK fick åtta lediga dagar att vila upp sig inför direktkvalet) knappast är bästa uppladdning för Leksand.
Nej, SHL-dörren är inte stängd.
Långt ifrån.
Och hur var det med publiken?
Minskar intresset för ishockey i Sverige?

Nej. Faktum är att
jag tror att det aldrig varit större. Det är så otroligt lätt att tillgodogöra sig hockey i dag och det finns både tv, paddor, laptops och mobiler och den ständiga floden av sociala medier som konkurrerer om liveupplevelsen. För 299 spänn i månaden kan kreti och pleti sitta hemma och se ALLA matcher med alla upptänkliga kameravinklar, analyser och repriser.
Mot den bakgrunden – tänk på att Steve Jobs och Apple uppfann iPhonen 2007 och vad det sedan medfört vad gäller tidskonkurrens – är det smått fantastiskt att svensk hockey ändå kan hålla sig med så pass fina publiksiffror. För om sanningen ska fram finns det ingen kris att tala om och har heller aldrig funnits. De rubriker ni läst om publikkriser hit och dit stämmer helt enkelt inte. Visst finns det varje år ett par klubbar som tappar ett antal hundra i snitt, men det finns å andra sidan alltid ett par tre klubbar som noterar glädjande uppgångar.

Årets snitt i SHL
landade på 5846 åskådare per match. Det är en avvikelse på 178 åskådare jämfört med förra säsongen och då har vi haft en klubb som heter Karlskrona som snittat 3127 i sin ännu icke godkända ABB Arena.
Publikkris – snickesnack!
Kolla här på de tio senaste årens snitt i elitserien/SHL:

2016: 5846.
2015: 6024.
2014: 5983.
2013: 5707.
2012: 6304.
2011: 6160.
2010: 6210.
2009: 6260.
2008: 6353.
2007: 6255.

Mönstret är tydligt: siffran ligger runt 6000 åskådare per match, plus minus ett par tre hundra.
Tittar vi på varje enskild klubb i SHL denna säsong har vi ökande snitt bland Frölunda (225), Linköping (275), Färjestad (130), Brynäs (507), Örebro (298), Luleå (333), Växjö (33) och Skellefteå (12). Modo med sina sportsliga bekymmer står för det näst största tappet: – 526 åskådare och HV71 har tappat 247 åskådare. Båda dessa klubbar har huserat i nedre delen i tabellen och förklaringarna ligger högst sannolikt där. Vad som däremot är värt en analys är Djurgårdens tapp på hela 589 åskådare jämfört med i fjol, trots en betydligt vassare säsong och med Patrick Thoresen i lineupen.
Även nykomlingarna har gått framåt stort: Malmö (1467), Rögle (1297) och Karlskrona (307).

Allsvenskan då?

SHL:s fina siffror drabbar väl andraligan stenhårt?
Det är väl ingen som velat gå och titta på den när de två bästa försvunnit i och med expansionen?
Jodå, det ser helt okej ut även i allsvenskan och det finns en tydlig och klar förklaring till tappet från 2986 till 2514 i snittpublik. Svaret finns i Malmö, där Redhawks som lockar massor av publik gått upp i SHL och där Pantern som i stort sett aldrig någonsin lockat någon publik alls har ersatt. Hade bara Södertälje undvikit att tanka sönder sig under kvalserien förra våren hade snittet knappt varit märkbart. Och nu är Asplöven äntligen ser ut att försvinna och kanske ersättas av just SSK ser det tämligen ljust ut för allsvenskt vidkommande.
Svensk hockey står sig stark på publiksidan – och det skulle vara intressant att få siffror från C More som visade hur många som väljer soffan framför arenan.