För sista gången: dags att skrota Karjala & Co

Blogg
Sweden's coach Rikard Gr'nborg encourages players on the bench, during the match against Czech team during the Karjala Cup, the first part of the Euro Hockey Tour in Plzen, Czech Republic, Thursday Nov. 3, 2016. The Czech Republic defeated Sweden 6-3. (Miroslav Chaloupka/CTK via AP)

Låt Rikard Grönborg och Tre Kronor slippa Karjala Cup med flera.

Att hockeyn mer och mer håller på att förvandlas till en klubblagssport är ett faktum, en utveckling vi bevittnat med våra egna ögon under en längre tid. Att World Cup snarare hällde bensin på den elden skrev jag om här.
Med ännu ett stjärn-OS av allt att döma ute ur bilden har vi att förhålla oss till ett svenskt landslag vars största årliga uppgift blir ett världsmästerskap alltfler tröttnat på och dömt ut. Att Tre Kronor fortfarande lockar ett anständigt antal tv-tittare beror troligen på att det finns en konservativ äldre skara tittare som följer VM för att de alltid gjort det, som kanske inte fullt ut kan relatera till att slagkraften är så mycket mindre med världens allra bästa spelare i full färd med att kriga om Stanley Cup eller helt enkelt råkar ha teven påslagen ”bara för att”.

Ovanpå VM, eller rättare: som någon sorts uppladdning inför VM har vi i decennier fått utstå Euro Hockey Tour.
• Klubbarna avskyr det, fråga Malmö som fick Nils Andersson inlagd på sjukhus eller Örebro som bävar inför Petr Zamorkys fysiska status.
• Spelarna avskyr det, fråga random spelare som valt att tacka nej av diffusa orsaker.
• Tittarna avskyr det, eftersom cuperna aldrig leder till någon folkopinion eller väcker känslor, oavsett hur dramatiska matcherna varit.
• Media avskyr det, fråga exempelvis random dagstidnings webbsida, som aldrig – eller i alla fall extremt sällan – har en EHT-artikel som en av fem toppnyheter.
• Journalisterna som tvingas bevaka EHY avskyr den, för vilken nivå ska de lägga sig på för att låta engagerade i sina analyser och samtidigt inte tvingas sitta med skämskudde? Jag märker det när jag läser Mattias Ek och Tomas Ros analyser från Karjala, två av få svenska närvarande krönikörer. Ek kritiserar men med en medvetet liten sågklinga, Ros spanar framåt mot VM och predikar fler spelare från Nordamerikanska klubbar i Tre Kronor. Skickligt väljer de nästan att stå över att kommentera själva Karjalainsatsen och precis så är det: ingen orkar ju kommentera en EHT-turnering och därmed låtsas att den på något sätt är viktig.

EHT ”bara är”
, den bara finns där, lika exotisk och dramatisk som en sophämtning.
Alltså, ska vi stå ut med ett VM, ska vi bli glada när vi ser ett svenskt landslag göra upp om världsmästerskapet – då är det nog tid nu. Tid att verkligen göra slag i saken och skrota utom-VM-cuper.
Vad ska vi göra istället?
Jag svarar med en fråga: Vilket landslag är det vi verkligen tar till oss en gång om året och gärna stannar uppe sena nätter för att se? Jo, framtidens landslag. Småkronorna. Kidskullarna som underhållit oss i över 20 jular i följd, som verkligen fått oss på gott humör, fått oss att ärligt hoppas och ärligt deppa och ärligt skrika oss hesa vid guldet 2012.

Tänk om vi helt
enkelt bytte höstens två EHT-turneringar mot lika många J20-turneringar, som en direkt förberedelse inför VM i december. Det vore rätt, både ur intressesynpunkt, ur kvalitetssynpunkt (sett till att vi pratat om de bästa vi har i åldersgruppen) och det ligger dessutom mycket mer rätt i tid som förberedande cup med tanke på att VM inte spelas förrän i april-maj.
Rikard Grönborg & Co kan med fördel istället arrangera lite mer klassiska landskamper vid väl valda tillfällen mot väl valt motstånd och under uppehåll som inte behöver ta 10-12 dagar i anspråk.
Så låt seniorerna vara. De klarar sig ändå.
In med juniorerna i hetluften istället och låt oss se framtiden i nutid. Det skulle vi gilla.